torsdag, december 22, 2011

polarviddernas besegrare, del 2


Så kastar norrmännen vapnen ifrån sig och springer eskimåerna till mötes. Skrattande och hojtande faller de i varandras armar och dunkar vänskapligt i bastanta ryggar. Glädjen och lättnaden är ömsesidig och förbrödringen fullständig.

onsdag, december 21, 2011

polarviddernas besegrare


- Mina herrar! Det är isberg!

Ja, det visar sig snart, att detta är riktigt. Fullriggaren, skonaren och briggen förvandlas till en samling av isberg, som grundstött på en fiskebank och som tar sig en rast på resan mot söder och Labradorkusten, där mötet med golfströmmens ljumma vatten väntar dem med förintelse.

torsdag, december 15, 2011

fröställningarna


Det är ett ständigt ältande. Jag pratar om mitt arbete mer än jag arbetar med mitt arbete känns det som. Men i dag pratade jag lite om H P Lovecraft och Necronomicon också.

måndag, december 12, 2011

myndighetspersoner


Igår lyssnade jag på en bok av Erlend Loe och jobbade på den där grejen som syns på bilden ovan och som jag ska redovisa på torsdag eller när det nu är det är terminsredovisning.

Boken hette Doppler, och jag undrar så hur jag nu i efterhand ska hantera den orgie i manlig fåfänga som den var. Det var hedrande av förfäder genom byggande av fallossymboler/totempålar, överdrivna förhoppningar på kommande generationer på svärdsidan och förminskande/förlöjligande av dito på spinnsidan, förbrödring mellan stackars missförstådda män liksom utkastade från samhället men ändå ägare av verktyg och handlingskraft, romantiska skildringar av vildmarksliv där den starke mannen nedlägger älgen med kniv och uthållighet för att mota svälten men fortfarande är civiliserad nog att reflektera över moraliteten.

Det var frustrerande. Och jag vet inte. Ska jag vara arg och uppgivet sucka, eller ska jag uppskatta det faktum att jag blev provocerad och tänka att det i alla fall var nåt som berörde, om än på ett irriterande sätt? Jag vet inte. Det var nog en bra bok på sitt sätt. 

söndag, december 04, 2011

... och i bakgrunden Lars Gullin




Det går bra att på lediga stunder sitta framför vedspisen på en gul stol och sticka färdigt en vante av det garnet som är precis till höger om det röda längst till vänster på första bilden.