fredag, juni 11, 2010

...så att allt som är möjligt blir utfört

Dagens djur: Hippogryf eller hippogriff.
Dagens ord: immanent - inneboende

Francis Bacon (filosofen, inte konstnären) verkar ha varit en jävligt obehaglig typ. Medan hans jämnåriga var 1600-talshippies och författade utopier om ett jämlikt samhälle där man levde i harmoni med naturen skrev Bacon "Det nya Atlantis". Det var också en utopi, men där var samhället uppbyggt som en patriarkal hierarki som målmedvetet jobbade på att mänskligheten skulle återvinna sitt herravälde över naturen som vi retligt nog förlorade vid syndafallet, och med hjälp av "konstfärdigheter" manipulera världsalltet för att gagna det mänskliga släktet. Och här är vi nu.
Segraren skriver historien heter det ju, och vem har hört talas om Tommaso Campanella eller Johann Valentin Andreä? Francis Bacon däremot... fast i en del fall kan det bero på att han har en känd namne. Världen i dag ser tyvärr väldigt mycket mer ut som Det nya Atlantis än Solstaden eller Christianopolis som hippiesarna skrev om.

Dagens citat: "Humanistiska intressen förutsätter en miljö som befolkas av människor på naturens bekostnad." - Carolyn Merchant, Naturens död. Förstås.

Inga kommentarer: